Jag heter Lisa Grelsson Wiik och är grafisk formgivare, konstnär och illustratör. Här samlar jag min konst, arbeten, designsamarbeten och saker som inspirerar.


Kort om Lisa

Jag är 29 år och är född och uppväxt i Sundsvall. Har alltid älskat att pyssla, måla och rita, vilket också speglade mitt val av linje på gymnasiet. Jag gick en estetisk linje med inriktning bild och form. Jag ville jobba med något kreativt, så efter gymnasiet började jag studera grafisk design på universitet. Det blev startskottet på min karriär som grafisk formgivare. Jag flyttade runt och bodde på olika orter i landet för att lära mig mer om yrket och reklambranschen, men landade slutligen åter i mitt kära Norrland.

Idag bor jag på en liten gård i Hälsinglands djupare skogar, där njuter jag av lugnet och naturen tillsammans med sambo, hund, fyra katter och ett gäng får. Där har jag förmånen att kunna arbeta på projekt och uppdrag hemifrån, en tillvaro som jag trivs mycket bra med.

När jag inte är i naturen eller klappar katter så hjälper jag företag och privatpersoner lokalt och på distans med att förverkliga idéer till kärnfull design. Allt från helhetslösningar till enklare designuppdrag inom tryck och webb, så som identiteter, trycksaker, förpackningsdesign, illustrationer och webbdesign. Arbetar både med händerna och datorn, två världar som jag gärna kombinerar med varandra för att uppnå spännande resultat.

Min tid spenderas även i ateljén där jag gärna målar härligt inspirerande och upplyftande konst för själen. Målandet har alltid funnits i mitt liv och är ett naturligt uttrycksmedel där känslor och tankar förenas i en helande process. Jag målar främst i akryl- och akvarell, men provar gärna nya intressanta medier för att uppnå nya spännande resultat. Jag inspireras mycket av djur och natur, vilket främst skildras i mina akvareller. Mitt stora intresse för det spirituella och existentiella återspeglas ofta på canvasduken, att måla dessa tavlor stimulerar till en ny nivå av själsligt växande och gör varje tavla unik.


Kort om konsten

Jag betraktar konst som överföring av energier. Energier i tavlor kanske låter mystiskt, men har man förstått hur energi fungerar på kvantnivå och hur kroppen fungerar som ett instrument för att både ta emot och ge energi, så är det inte så konstigt utan snarare fascinerande.

Allt är energi, sa Einstein. Det inkluderar även oss, våra tankar och känslor. Universum består av energier, frekvenser och vibrationer. Allt levande har sin egen frekvens och vibrerar på en viss våglängd. Energi försvinner inte utan fortsätter existera i all evighet, den expanderas, koncentreras, transformeras, reflekteras och absorberas.

På samma sätt använder jag energi när jag målar. Mina känslor och tankar genererar vibrationer i olika frekvenser som påverkar tavlans energi, som stannar där för evigt. Energin sprider sig i sin tur vidare till betraktaren. Känns nästan som vetenskaplig magi.


Utställningar

Grupp - Sommarutställning, 7 juni–11 augusti, 2019
Loosgruvan - Loos, Gävleborg, Sverige

Solo - Skogsfinsk afton, mars 2019
Loosgruvan - Loos, Gävleborg, Sverige

Grupp - Sundsvall kan bättre, sommaren 2013
Kulturmagasinet - Sundsvall, Västernorrland, Sverige


Erfarenhet

Grafisk formgivare, konstnär och illustratör, 2019–pågående
Egenanställd, Loos

Grafisk formgivare, 2017–2019
Högskolan i Gävle

Grafisk formgivare/webbdesigner, 2014–2017
Markus Reklambyrå, Linköping

Prepress, sommaren 2014
ScandBook, Falun

Praktik - Grafisk formgivare, 2014
Helikopter Brand Design, Falun

Grafisk formgivare, 2011–2015
Dawn Design (eget), Sundsvall


Utbildning

Vedic Art och de 17 principerna (konstkurs),
Härnösand 2013 / Norrköping 2015

Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik, 30 hp, 2014
Lunds Universitet, Distans

Grafisk design och kommunikation, 180 hp, 2009–2012
Mittuniversitetet, Sundsvall


Programskills

Adobe InDesign, Photoshop, Illustrator, Lightroom, Bridge, Premiere Pro, After Effects och Acrobat. Microsoft Word, Excel och PowerPoint.