DSC_0035_edit_v2.jpg

Om Lisa Grelsson Wiik

Jag är 30 år och är född och uppväxt i Sundsvall. Har alltid älskat att pyssla, måla och rita, vilket gav till följd att jag valde en estetisk linje med inriktning bild och form på gymnasiet. Jag hade bestämt mig för att jag ville jobba med något kreativt, så efter gymnasiet sökte jag in på universitetet och studerade grafisk design i tre år. Jag tyckte det var kul och märkte att jag hade talang för det grafiska yrket, men saknade viss yrkeserfarenhet som nyexaminerad. Därför sökte jag mig till spännande arbetsplatser runt om i Sverige för att lära mig mer om branschen och spetsa mina kompetenser. Till sist landade jag mitt ute i skogen, där lugnet fanns men också en chans att få använda all den yrkeserfarenhet jag samlat på mig till att försöka bli min egen. En dröm som jag länge haft.

Idag bor jag på en liten gård i Hälsinglands djupare skogar, där njuter jag av tystnaden och naturen tillsammans med sambo, hund, fyra katter och ett gäng enträgna får. Där har jag förmånen att kunna arbeta hemifrån, en tillvaro som jag trivs mycket bra med.

När jag inte är ute i naturen eller klappar djur, skapar jag design åt företag som vill förstärka sin lyskraft och förverkliga sina drömmar. Jag arbetar med aktörer lokalt och på distans, med allt från helhetslösningar till enklare designuppdrag inom tryck och webb, så som identiteter, trycksaker, förpackningsdesign, illustrationer och webbdesign. Jag tycker om att arbeta både analogt och digitalt, två världar som jag gärna kombinerar med varandra för att uppnå spännande design.

Jag fortsätter även att förvalta min konstnärliga ådra genom att spendera tid i ateljén, det blir ofta upplyftande och tänkvärd konst som får själen att må bra. Målandet har alltid funnits i mitt liv och är ett naturligt uttrycksmedel där känslor och tankar förenas i en helande process. Jag målar främst i akryl- och akvarell, men provar gärna nya intressanta medier för att utveckla min stil. Jag inspireras mycket av djur och natur, vilket främst skildras i mina akvareller. Mitt stora intresse för det spirituella och existentiella återspeglas ofta på canvasduken, att måla dessa tavlor stimulerar till en ny nivå av själsligt växande och gör varje tavla unik.


Kort om konsten

Jag betraktar konst som överföring av energier. Energier i tavlor kanske låter mystiskt, men har man förstått hur energi fungerar på kvantnivå och hur kroppen fungerar som ett instrument för att både ta emot och ge energi, så är det inte så konstigt utan snarare fascinerande.

Allt är energi, sa Einstein. Det inkluderar även oss, våra tankar och känslor. Universum består av energier, frekvenser och vibrationer. Allt levande har sin egen frekvens och vibrerar på en viss våglängd. Energi försvinner inte utan fortsätter existera i all evighet, den expanderas, koncentreras, transformeras, reflekteras och absorberas.

På samma sätt använder jag energi när jag målar. Mina känslor och tankar genererar vibrationer i olika frekvenser som påverkar tavlans energi, som stannar där för evigt. Energin sprids i sin tur vidare till betraktaren. Känns nästan som vetenskaplig magi.


Utställningar

Grupp - Sommarutställning, 7 juni–11 augusti, 2019
Loosgruvan - Loos, Gävleborg, Sverige

Solo - Skogsfinsk afton, mars 2019
Loosgruvan - Loos, Gävleborg, Sverige

Grupp - Sundsvall kan bättre, sommaren 2013
Kulturmagasinet - Sundsvall, Västernorrland, Sverige


Erfarenhet

Grafisk formgivare, konstnär och illustratör, 2019–pågående
Egenanställd, Loos

Grafisk formgivare, 2017–2019
Högskolan i Gävle

Grafisk formgivare/webbdesigner, 2014–2017
Markus Reklambyrå, Linköping

Prepress, sommaren 2014
ScandBook, Falun

Praktik - Grafisk formgivare, 2014
Helikopter Brand Design, Falun

Grafisk formgivare, 2011–2015
Dawn Design (eget), Sundsvall


Utbildning

Vedic Art och de 17 principerna (konstkurs),
Härnösand 2013 / Norrköping 2015

Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik, 30 hp, 2014
Lunds Universitet, Distans

Grafisk design och kommunikation, 180 hp, 2009–2012
Mittuniversitetet, Sundsvall


Programskills

Adobe InDesign, Photoshop, Illustrator, Lightroom, Bridge, Premiere Pro, After Effects och Acrobat. Microsoft Word, Excel och PowerPoint.